أهلاً وسهلاً، زائر! [ تسجيل | الدخولrss

Традиції та звичаї українського народу: святково-обрядова культура Тематична виставка Універсального підсобного фонду Відділу комплексного бібліотечного обслуговування Національна бібліотека України імені В І. Вернадського

| غير مصنف | 10 يوليو, 2009

Після хрещення до хати сходились родичі та сусіди. Адміністрація може не поділяти думку авторів інформаційних повідомлень та публікацій. У 1970-ті роки виникає «постструктуралізм» — школа, представники якої також визнавали існування структур, проте своїх попередників, структуралістів, звинувачували в догматичності.

Відому на весь світ косівську кераміку, демонструє вироби гаварецької чорно димної кераміки, гончарний круг, пропонує учням освоїти ази роботи на гончарному крузі). Поряд з цим в книзі порушено ряд актуаль­них питань про подолання нездорових явищ у побуті, що заважають зміцненню радянської сім’ї. Автор, укладаючи матеріал книги, використав 120 закордонних наукових джерел, десятки праць українських істориків… Дуже тісно народна творчість пов’язана із звичаями, що являють собою закони, якими українці керувались щоденно. Бойки населяють центральну й трохи західної частини Українських Карпат. Культура// Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. Цивілізація — система засобів функціонування людини, суспільства, що створюється в ході культурного процесу.

Соціальна поведінка і артефакти (соціальна і матеріальна культура) трактуються як об’єктивовані продукти ідеальних нормативних систем і систем знань різного роду, що складають духовну культуру. Виділення соціальної культури дозволяє з’єднати матеріальну і духовну культури, ввести артефакти в контекст досліджень у соціальних науках. Регулятивна функція реалізується з допомогою певних норм, засвоєння яких необхідне кожному для успішної адаптації в суспільстві. Норми у формі звичаїв, традицій, обрядів, ритуалів слугують засобами пристосування цінностей до вимог життя в певному історичному вимірі. Епоха Відродження утверджує гуманістичний ідеал. Культура уявляється мислителям Відродження результатом вільної творчої діяльності людини. Свобода і творчість як принципи людського співжиття протиставляються середньовічній ієрархії, підлеглості церкві.

Відгомони культури Київської Русі відчуваються і в елементах одягу(обруси, плати, зав’язки, серпанки), і в обрядовості («викликання померлих на розмову», «водіння куща»тощо). Певна відособленість українських поліщуків від сусідніх білоруських, загальна ізольованість Полісся — все це позначилось на специфіці культури та укладу життя його населення. Головна своєрідність цієї культури полягала у консервації її архаїчних рис. Це простежувалось насамперед у шлюбно-сімейній сфері.

Чаадаєв ототожнювали цивілізацію із західною цивілізацією, хоча при цьому визнавали єдність історичного процесу. В епоху Середньовіччя в Європі природа стає для людини джерелом гріховності, спокуси. Людина не поширює гармонію, а намагається подолати власну недосконалість. Багатоплановість культури обумовлює складність її структури. Розділ культурології, що досліджує внутрішню структуру та організаційно-функціональну будову культури називається морфологією культури. Емоційно-естетична функція допомагає сприймати й розуміти людині навколишнє середовище, переживати емоції, надихати на перетворювальну діяльність, творчу активність. Аксіологічна функція полягає у формуванні у людини певних ціннісних орієнтирів, моральних установок, культурних смаків людини.

що таке традиційно-побутова культура

Данилевський створив «систему типів» людства. Він писав, що є народи, віддані ідеї державності, а є такі, яким вона чужа. Є люди, які сповідують ідеали лицарства, честі, а є їх антиподи — хитрі обманщики, безпринципні торгаші. Народи Сходу створили вишукану, але малорухому, споглядальну культуру, яка з покоління в покоління відтворює саму себе.

Розділ 1. Основні етапи етнічної історії та етнографічного дослідження України.

Через різні історичні та політичні умови в Україні феномен етносу залишається маловивченим. Сьогодні, коли Україна будує свою вільну державу, нас не може задовольнити іноземна теоретична база в розв`язанні проблем етносу та нації, яка перебуває під сильним впливом глобальних світових тенденцій. На сторінках видання узагальнено етнографічний матеріал, який репрезентує традиційну культуру українців Миколаївського району Одеської області. Аналізуються особливості житлобудування і облаштування побуту, висвітлюються звичаї і календарні обряди, одяг, народна кулінарія і ремесла, вірування. Навчальний посібник написаний на основі архів­них джерел та малодоступних матеріалів. У монографії досліджуються театральні елементи у календарній та родинно-побутовій обрядовості українців Карпат кінця XIX — початку XX ст. Відзначаються основні види народно-драматичної творчості, аналізуються їх естетичні, образно-художні особливості.

Форми культури[ред. | ред. код]

У деяких племенах досі є фігура шамана, який є чаклуном або священиком, який може зв’язатися з вищими істотами.. Що стосується релігії, то мексиканські культури аборигенів не зберігають багато аспектів своїх предків. Кілька релігійних елементів доколумбової культури були синхронізовані (змішані) з католицькими віруваннями.

Структура звичаїв, обрядів, вірувань гуцулів, бойків і лемків має загальноукраїнський характер. Термін «семіотика культури» свідчить про культуру як https://kiev.zagranitsa.com/article/9082/iak-ne-natrapiti-na-nizkokvalfkovanogo-kosmetologa знакову систему, а про культурні явища як тексти, що несуть певну інформацію і мають сенс. Каган вважав, що культура «по суті своїй поліглотна».

Гуцули — етнографічна група українського народу, що живе у східній частині Карпат і на невеликій території Закарпаття. За сучасним адмінподілом це південь Надвірнянського і Косівського й весь Верховинський райони Івано-Франківщини, південна частина Вижницького і Путильський райони Чернівецької області, а також Рахівський район Закарпаття. Існує поняття етнокультурного стереотипу як узагальненого уявлення про типові риси, що характеризують який-небудь народ. Це або автостереотипи (те, що думають люди про свій народ), або гетеростереотипи (те, що люди думають про інші народи). Іноді вони збігаються, іноді суперечать одні одним. Субкультура — конкретна форма буття загальнолюдської культури, сукупність символів, ідей, переконань, цінностей, прикладів поведінки, що розділяються членами соціальної групи. Окремі культурні прошарки народжуються завдяки оновленню інформації в процесі зміни поколінь.

Найпопулярніші запити українців в 2023-му

Традиції Юри Шкрібляка продовжували й розвинули його нащадки, зокрема сини Василь, Микола, Федір, внук Василь Корпанюк. Відомим центром різьби по дереву є місто Косів Івано-Франківської області. Умільцями понад 100 років тому, а також поговоримо про перспективи розвитку цих ремесел. Для студентів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться українською історією та етнографією. Це третє, оновлене і доповнене видання книжки відомого етнолога, кандидата філософських наук Галини Лозко “Українське народознавство”, що вперше побачила світ у 1995 р. І стала популярною серед учителів, учнів та студентів України.

لا يوجد كلمات دلالية

24 مجموع المشاهدات, 0 اليوم

  

إعلان تجاري

اعلانات

أصدقائنا على الفيسبوك